1. پاداش سلام بر آن حضرت
یزید بن عبدالملک نوفلی از پدرش از جدش روایت کرده است که گوید:
روزی به خدمت حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام مشرف شدم، ابتدا آن حضرت بر من سلام کرد، و فرمود: پدرم (در زمان حیات حضرت رسول) فرمود: هر کس سه روز بر من و تو سلام کند بهشت برای او خواهد بود. عرض کردم: آیا این مطلب مخصوص دوران حیات و زندگی شما و آن حضرت است و یا شامل بعد از فوت شما خواهد بود؟ فرمود: در زندگی و بعد از مرگ ما هر دو میباشد.(1)
2. پنج کلمه زهرا (س)
فاطمه علیهاالسلام خدمت پیامبر صلی الله علیه و آله وارد شد و عرض کرد: یا رسول الله! طعام فرشتگان تهلیل و تسبیح و تحمید است، پس طعام ما چیست؟ فرمود: قسم به خدایی که مرا به حق مبعوث کرده، سی روز است که در خانه آل محمد آتشی روشن نشده. اگر بخواهی دستور دهم پنج رأس بُز بدهند، و اگر میخواهی پنج کلمه ای که جبرئیل آنها را به من آموخته به تو بیاموزم.
فاطمه علیهاالسلام عرض کرد: آن پنج کلمهای که جبرئیل آنها را به تو آموخته به من بیاموز. فرمود: یا فاطمه! بگو:
یا اول الاولین و یا آخر الآخرین و یا ذا القوة المتین و یا راحم المساکین و یا ارحم الراحمین. (2)
3. دعای علی (ع) و فاطمه (س)
جابر بن عبدالله انصاری میگوید: پیامبر صلی الله علیه و آله این دعا را به علی و فاطمه علیهاالسلام آموخت و به آنان گفت: اگر مصیبتی به شما رسید یا از ستم سلطان ترسیدید یا چیزی از شما گم شد وضوی خوب بگیرید و دو رکعت نماز بخوانید، و دستهایتان را به سوی آسمان بلند کنید و بگوئید:
یا عالم الغیب و السرائر، یا مطاع یا علیم، یا الله یا الله یا الله، یا هازم الاحزاب لمحمد صلی الله علیه و آله، یا کائد فرعون لموسی، یا منجی عیسی من الظلمه، یا مخلص قوم نوح من الغرق، یا راحم عبده یعقوب، یا کاشف ضر ایوب، یا منجی ذی النون من الظلمات، یا فاعل کل خیر، یا هادیا الی کل خیر، دالا علی کل خیر، یا آمرا بکل خیر، یا خالق الخیر، یا اهل الخیرات، انت الله، رغبت الیک فیما قد علمت، و انت علام الغیوب، اسئلک ان تصلی علی محمد و آل محمد.
بعد پیامبر صلی الله علیه و آله به علی و فاطمه علیهاالسلام فرمود: سپس حاجت را بخواهید که انشاءالله اجابت میشوید. (3)
4. روز خاص و زیارت مخصوص و ساعت خاص حضرت زهرا
در روایات دینی روزهای هفته و ساعات شبانه روز هر یک بنام مبارک یکی از معصومین علیهمالسلام نامگذاری شده است و برای هر روز و هر هفته با توجه به همین نام گذاریها ادعیه و اعمالی وارد میباشد.
بخشی از این اعمال در حاشیه مفاتیح الجنان شیخ عباس قمی و در دیگر کتابهای دعا آمده است. از جمله از بین روزها روز یکشنبه متعلق به امیرالمؤمنین علیهالسلام و فاطمه زهرا علیهاالسلام میباشد و از بین ساعات شبانه روز ساعات آخر شب نزدیک اذان صبح متعلق به فاطمه زهراعلیهاالسلام میباشد. زیارت مخصوص روز یکشنبه در مفاتیح الجنان چنین نقل شده است:
اَلسَّلامُ عَلَیکِ یا مَمْتَحِنَةُ امْتَحَنَکِ الَّذِی خَلَقَکِ قَبْلَ أَنْ یخْلُقَکِ وَ کُنْتِ لِما اِمْتَحَنَکِ بِهِ صابِرَةً وَ نَحْنُ لَکِ اَوْلَیاءُ مُصَدِّقُونَ وَ لِکُلِّ ما اَتی بِهُ اَبُوکِ صَلَّی اللَّهُ عَلَیهِ َ الِهِ وَ سَلَّمَ وَ أَتی بِهِ وَصِیهُ علیهالسلام مُسَلِّمُونَ وَ نَحْنُ نَسْئَلُکَ اللَّهُمَّ إِذْ کُنَّا مُصَدِّقِینَ لَهُمْ أَنْ تُلْحِقَنا بِتَصْدِیقَنا بِالدَّرَجَةِ العالِیةِ لِنُبَشِّرَ اَنْفُسَنا بِأَنَّا قَدْ طَهُرْنا بِوِلایتِهِمْ عَلَیهِمُ السَّلامُ.
سلام بر تو باد ای آزموده خدایی، که نور تو را آفرید؛ پیش از آنکه تو را در دنیا بیافریند. خدا تو را در آنچه امتحان کرد ثابت و صابر یافت و ما شیعیان، شما را دوستدار و تصدیق کننده ایم و به هر چه بر پدر بزرگوارت صلی الله علیه و آله از جانب خدا آمده همه ایمان داریم و بر هر چه وصی او علیهالسلام دستور داده تسلیم هستیم و خدایا از تو درخواست میکنیم که چون ما آن بزرگواران را تصدیق کرده ایم به آن تصدیق و ایمان، ما را به درجه عالیه (بهشتی) برسانی تا به خود بشارت این مقام را بدهیم که به واسطه ولایت و دوستی آن بزرگواران پاک (از گناه) گردیم.(4)
همچنین در کتاب فضائل الزهرا علیهاالسلام در مورد ساعت مخصوص حضرت زهرا علیهاالسلام چنین آمده است:
ساعت خاص آن بانو (حضرت زهراعلیهاالسلام) ساعت آخر شب، یک ساعت به اذان صبح است که بهترین ساعات و وقت استجابت دعا است این ساعت به ملکه اسلام علیهاالسلام تعلق دارد. وجه اختصاص این ساعت به حضرت، مستوری آن بانو است از نامحرمان و اشاره به این است که آن معظمه، لیلةالقدر حقیقی است تا آنجائی که فِیها یفْرَقُ کُلُّ أَمْرٍ حَکیمٍ.
پس لیله مبارکه آن مخدره باشد و لذا سوره قدر را ده بار در آن ساعت خواندن اثر عمیق دارد و از روزهای هفته یکشنبه به آن حضرت تعلق دارد و زیارت بانو با زیارت حضرت علی علیهالسلام خوانده میشود.(5)
5. چهار رکعت نماز معروف حضرت فاطمه (س)
امام صادق علیهالسلام فرماید:
هر که چهار رکعت نماز بگزارد و در هر رکعتی بعد از سوره حمد پنجاه مرتبه سوره قل هو الله احد بخواند، نماز حضرت فاطمه علیهاالسلام را به جای آورده، و آن نماز اوابین (توبه کنندگان متعبد و مخلص)است.(6)
6. نماز دیگر به هنگام مواجه شدن با مشکلات بزرگ
امام صادق علیهالسلام فرماید:
هرگاه گرفتاری عظیم و مشکل بزرگی به تو روی آورد دو رکعت نماز بگزار، همان نمازی که حضرت زهرا علیهاالسلام آن را میخوانده، و آن به این ترتیب است که در رکعت اول و دوم آن یک بار حمد و پنجاه مرتبه قل هو الله احد را میخوانی و پس از نماز بر پیامبر صلوات فرستاده، سپس دستهایت را بلند نموده و این دعا را میخوانی:
اللهم انی اتوجه الیک بهم و اتوسل الیک بحقهم الذی لا یعلم کنهه سواک، و بحق من حقه عندک عظیم، و باسمائک الحسنی، و کلماتک التامات التی امرتنی ان ادعوک بها: و اسئلک باسمک العظیم الذی امرت ابراهیم علیهالسلام ان یدعو به الطیر فاجابته، و باسمک العظیم الذی قلت للنار (کونی بردا و سلاما علی ابراهیم) (7) فکانت؛ و باحب اسمائک الیک، و اشرفها عندک، و اعظمها لدیک، و اسرعها اجابه، و انجحها طلبه، و بما انت اهله و مستحقه و مستوجبه. و اتوسل الیک و ارغب الیک و اتصدق منک، و استغفرک، و استمنحک، و اتضرع الیک، و اخضع بین یدیک، و اخشع لک، و اقر لک بسوء صنیعتی، و اتملق و الح علیک.
اسئلک بکتبک التی انزلتها علی انبیائک و رسلک: صلواتک علیهم اجمعین من التوراة و الانجیل و القرآن العظیم من اولها الی آخرها، فان فیها اسمک الاعظم و بما فیها من اسمائک العظمی اتقرب الیک.
اسالک ان تصلی علی محمد و آله و ان تفرج عن محمد و آله، و تجعل فرجی مقرونا بفروجهم، و تقدمهم فی کل خیر و تبدأ بهم فیه، و تفتح ابواب السماء لدعائی فی هذا الیوم، و تاذن فی هذا الیوم و هذه اللیلة بفرجی و اعطانی سؤلی فی الدنیا و الاخرة، فقد مسنی الفقر و نالنی الضر و سلمتنی الخصامه و الجأتنی الحاجه، و توسمت بالذلة، و غلبتنی المسکنة، و حقت علی الکلمة، و احاطت بی الخطیئه؛ و هذا الوقت الذی وعدت اولیاءک فیه الاجابة. فصل علی محمد و آله، و امسح ما بی بیمینک الشافیة، و انظر الی بعینک الراحمة، و ادخلنی فی رحمتک الواسعة و اقبل الی بوجهک الذی اقبلت به علی اسیر فککتة، و علی ضال، هدیته، و علی جائر ادیته و علی فقیر اغنیته، و علی ضعیف قویته، و علی خائف آمنته، و لا تخلنی لقاء عدوک و عدوی یا ذالجلال و الاکرام.
یا من لا یعلم کیف هو و حیث هو و قدرته الا هو یا من سد الهواء بالسماء و کبس الارض علی الماء و اختار لنفسه احسن الاسماء، یا من سمی نفسه بالاسم الذی به یقضی حاجه کل طالب یدعوه به، و اسئلک بذلک الاسم فلا شفیع اقوی لی منه، و بحق محمد و آل محمد اسئلک ان تصلی علی محمد و ان تقضی لی حوائجی و تسمع محمدا و علیا و فاطمه و الحسن و الحسین و علیا و محمدا و جعفرا و موسی و علیا و محمدا و علیا و الحسن و الحجه، صلواتک علیهم و برکاتک و رحمتک، صوتی فیشفعوا لی الیک، و تشفعهم فی و لا تردنی خائبا، بحق لا اله الا انت و بحق محمد و آل محمد، و افعل بی کذا و کذا یا کریم. (8).
بار خدایا، من به وسیله آنان به تو روی آوردم و به حق آنان به تو توسل میجویم، همان حقی که اساس و پایه آن را کسی جز تو نمیشناسد، و به حق آن کس که حقش در نزد تو عظیم است، و به نامهای نیکو و پسندیده ات، و به کلمات و سخنان تام و کاملت که دستور نفرمودی مرا مگر اینکه تو را به وسیله آنها بخوانم، و از تو تقاضا میکنم به همان اسم بزرگی که به ابراهیم علیهالسلام آموختی تا پرنده را به آنها صدا کند و پرنده او را اجابت کرد؛ و به آن اسم عظیمی که به سبب آن به آتش گفتی: «بر ابراهیم سرد شو، و او را سالم بدار» پس چنین شد؛ و محبوبترین نام هایی که داری، و شریف ترین آنها در نزدت، و برترین آنها، و به آنهایی که اگر تو را به آنها بخوانند به سرعت اجابت میکنی، و به آن نامهایی که نجات بخش ترین میباشند، و به هر آنچه که اهل آن، سزاوار آن و شایسته آنی، به تو متوسل میشوم، و به تو روی میآورم، و آنچه را که از تو باشد تصدیق میکنم، و از تو آمرزش میخواهم، و از تو بخشش میجویم، و به پیشگاه تو ناله و زاری میکنم، و در برابر تو سر تواضع و تسلیم فرود میآورم، و از تو میترسم، و در نزد تو به بد عملی خود اقرار میکنم، و از تو خواهش و تمنا مینمایم.
از تو میخواهم، به حق کتابهایی که بر پیامبرانت نازل فرمودی که درود و رحمت الهی بر آنان باد به حق تورات، انجیل و تمام قرآن عظیم از اول تا به آخر آن که در آن، نامهای اعظم تو گردآوری شده است، و به هر چه نامهای اعظم تو در آن وجود دارد به تو تقرب میجویم.
از تو میخواهم که بر محمد و خاندان او درود فرستی و مشکلات و سختی ها را از سر راه ایشان برداری، و گشایش در کار مرا با گشایش در کار آنان هماره سازی و در هر خیری آنان را مقدم داشته و از آنان آغاز کنی، و از تو میخواهم که در چنین روزی درهای آسمان را برای دعای من بگشایی، و در این روز و شب، اجازه گشایش و بخشش مرا در دنیا و آخرت صادر فرمایی، چرا که فقر به من روی آورده و آسیب ها مرا فراگرفته، نیازمندی بیچارهام کرده، ذلت و خواری نشانهام گرفته، تهیدستی بر من غالب شده، و عذاب بر من محقق گشته، و گناهان مرا احاطه نموده؛ و این همان وقتی است که به اولیائت وعده اجابت دادهای. پس بر محمد و آل او درود فرست، و دست شفابخش خود را بر سر و روی من بکش و با دیده رحمت به من بنگر، و مرا در رحمت واسعه خود داخل نما، و با آن چهره (و روش و صفتی) که اگر با آن به اسیر رو کنی آزادش سازی، و اگر با آن به گمشده ای بنگری هدایت شود، و اگر با آن به آواره و سرگردانی بنگری به مقصد رسد، و اگر بر فقیری نظر کنی غنی و بی نیازش سازی، و اگر به آن صفت بر ضعیفی توجه کنی قوت یابد، و اگر بر ترسان و خائفی بنگری ایمن گردد، ای دارنده جلال و بزرگواری! به این روی و صفت بر من نظر کن و مرا به هنگام برخورد و رویارویی با دشمنت و دشمنم تنها مگذار.
ای کسی که، کس نمیداند چگونه ای، کجایی و کسی قدرت درک قدرتت را ندارد، ای کسی که هوا را در آسمان مسدود نمودی، و زمین را بر روی آب گستردهای و برای خود بهترین و برترین نامها را برگزیده ای، ای کسی که خود را به اسمی نامیده ای که هر که تو را به آن نام خواند اجابت میکنی، من از تو به حق آن اسم که شفیعی برتر و بالاتر از آن ندارم، و به حق محمد و خاندان محمد میخواهم که بر محمد درود فرستی و حوائج مرا برآورده سازی و صدای مرا به گوش محمد، علی، فاطمه، حسن و حسین، علی، محمد، جعفر، موسی، علی، محمد، علی، حسن و حجت که درود و رحمت و برکات تو بر همه آنها باد برسانی تا مرا در نزد تو شفاعت کنند و تو نیز شفاعت آنان را در حق من بپذیری و مرا مأیوس و ناامید برنگردانی، به حق تو که معبودی غیر از تو نیست، و به حق محمد و خاندان محمد این درخواستها را برای من انجام بده، ای بخشندهی مهربان.
7. نماز تعلیمی پیامبر به علی (ع) و فاطمه (س)
رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم به علی علیهالسلام و دخترش فاطمه علیهاالسلام گفت:
دوست دارم به شما دو نفر چیزی را بیاموزم که خداوند آن را بر من تعلیم فرموده: پس بر شماست که به آن مداومت داشته و محافظت کنید.
پس آن دو عرضه داشتند: ای رسول خدا، چنین خواهد بود، پس آن را به ما بیاموز.
رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: هر کدام از شما دو رکعت نماز میخوانید و در هر رکعت آن یک بار سوره حمد و سه بار آیة الکرسی و سه بار قل هو الله احد و سه بار آیات آخر سوره حشر را از آیه (لو انزلنا هذا القرءان علی جبل) (9) میخوانید، سپس بعد از نشستن تشهد و سلام میگویید و ثنای خداوند و صلوات بر پیامبر او را به جای میآورید و سپس برای مؤمنین دعا میکنید و در پایان این دعا را میخوانید:
اللهم انی اسئلک بحق کل اسم هو لک یحق علیک فیه اجابه الدعاء اذا دعیت به، و اسئلک بحق کل ذی حق علیک، و اسئلک بحقک علی جمیع ما هو دونک ان تفعل بی کذا و کذا. (10)
خدایا، به حق هر اسمی که تعلق به تو دارد و آنگاه که بدان اسم خوانده شوی اجابت دعا بر تو زیبنده و شایسته میگردد، و به حق هر کسی که حقی بر تو دارد، و نیز به تمام حقی که تو بر بندگان خویش داری تمنا دارم که حاجتها و نیازهای مرا برآورده سازی.
8. نماز تعلیمی جبرئیل
امام صادق میفرماید: مادرم فاطمه علیهاالسلام دو رکعت نماز به جای میآورد که جبرئیل، به او آموخته بود، و در رکعت اول آن یک بار سوره حمد و صد بار سوره انا انزلناه فی لیله القدر، و در رکعت دوم نیز یک بار حمد و صد مرتبه سوره قل هو الله احد را قرائت میکرد، سپس بعد از اتمام نماز تسبیح زیر را تلاوت مینمود:
سبحان ذی العز الشامخ المنیف؛ سبحان ذی الجلال الباذخ العظیم، سبحان ذی الملک الفاخر القدیم؛ سبحان من لبس البهجه و الجمال؛ سبحان من تردی بالنور و الوقار؛ سبحان من یری اثر النمل فی الصفا؛ سبحان من یری وقع الطیر فی الهواء؛ سبحان من هو هکذا لا هکذا غیره.
پاک و منزه است خداوندی که دارنده عزت، بلندی مرتبه و مقام رفیع است؛ پاک و منزه است او که دارنده عظمت و بزرگی میباشد؛ پاک و منزه است او که حکومت مطلق جاوید برای اوست؛ پاک و منزه است او که لباس بهجت و زیبایی بر تن کرده؛ پاک و منزه است او که جامه نور و وقار بر تن پوشیده است؛ پاک و منزه است کسی که اثر پای مورچه را بر سنگ صاف میبیند؛ پاک و منزه است خدایی که چگونگی پرواز پرنده را در هوا مشاهده میکند؛ پاک و منزه است خداوندی که این چنین است و کسی چون او نمیباشد.
و بر کسی که این نماز را به جای میآورد لازم است هنگامی که از تسبیح فارغ میشود، دعا کند و حاجت خود را از خداوند بخواهد، و آنگاه به سجده رود و بگوید:
یا من لیس غیره رب یدعی؛ یا من لیس فوقه اله یخشی؛ یا من لیس دونه ملک یتقی، یا من لیس له وزیر یؤتی؛ یا من لیس له حاجب یرشی؛ یا من لیس له بواب یغشی؛ یا من لا یزداد علی کثره السؤال الا کرما و جودا، و علی کثره الذنوب الا عفوا و صفحا؛ صل علی محمد و آل محمد.
ای کسی که غیر او پروردگاری نیست که او را بخوانند؛ ای کسی که به جز او اله و معبودی نیست که از وی ترسیده شود؛ ای کسی که غیر حکومت او حکومتی نیست که از آن پرهیز شود؛ ای کسی که برای او وزیر و معاونی نیست که بخشی از اختیارات خود را به وی تفویض نموده و بندهاش را به درگاه او براند؛ ای کسی که حاجب و دربانی ندارد که لازم باشد به رشوه و جلب رضایت آن حاجب و دربان با او ملاقات شود؛ ای کسی که دربانی ندارد که درها را به روی بندگان ببندد؛ ای کسی که از شدت کرم و جود هرگاه که از او تقاضایی شود اجابت میکند؛ و ای کسی که از بسیاری و شدت عفو و بزرگواری هرگاه که از او طلب مغفرت و بخشش شود میبخشاید؛ پس بر محمد و خاندان محمد درود فرست.
و سپس هر آنچه خواهی از او تقاضا کن.(11)
9. دو رکعت نماز به روایت دیگر
سید علی بن طاووس گوید:
نماز حضرت فاطمه علیهاالسلام دو رکعت است که در هر رکعت پس از سورهی حمد شصت مرتبه سوره قل هو الله احد خوانده میشود. (12)
10. دو رکعت نماز برای حل مشکلات بزرگ
امام صادق علیهالسلام فرماید:
هرگاه مشکل بزرگی بروز کرد دو رکعت نماز به جای میآوری، و این نمازی بوده که حضرت زهرا علیهاالسلام به جای میآورده، در رکعت اول یک بار حمد و پنجاه بار سورهی قل هو الله احد خوانده و در رکعت دوم نیز همین طور، و بعد از سلام نماز صد بار بر پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم صلوات میفرستی.(13)
11. توسل امام باقر به ساحت قدس زهرا (س)
امام باقر علیهالسلام هرگاه تب طاقتش را میربود، آب خنکی طلب میکرد و وقتی آب به دستش میرسید و جرعهای از آن را مینوشید، لحظهای از نوشیدن بازمیماند و سپس با صدای بلند تا به حدی که در بیرون خانه نیز شنیده میشد از ته دل مادرش زهرا علیهاالسلام را صدا میکرد و میفرمود: یا فاطمه بنت محمد “فاطمه ای دختر رسول خدا!” و بدین گونه خود را از سوز تب تشفی میداد و بر خود مرهمی مینهاد و جان و روح خود را با یاد محبوب و توسل به او آرام و عطرآگین مینمود.(14)
12. توسل امام جواد به ساحت قدس زهرا (س)
امام جواد علیهالسلام هر روز هنگام زوال به مسجد رسول خدا صلی الله علیه و آله رفته و پس از سلام و صلوات بر رسول صلی الله علیه و آله به سراغ خانهی مادرش زهرا علیهاالسلام که در همان نزدیکی قبر پیامبر صلی الله علیه و آله است میرفت و کفشها را درآورده و با نهایت ادب و خضوع، داخل خانه شده و در آنجا نماز و دعا میخواند و دقایقی طولانی به عبادت مشغول میشد. و هرگز دیده نشد به زیارت رسول صلی الله علیه و آله برود و سراغ مادرش را نگیرد. (15)
13. نماز یاری جستن از زهرا (س)
شیخ جلیل، حسن بن فضل طبرسی (ره) گوید: نماز یاری جستن از بتول علیهاالسلام بدین صورت است: دو رکعت نماز میگزاری سپس سر به سجده نهاده یکصد مرتبه میگویی: «یا فاطمه»، آنگاه طرف راست صورتت را بر زمین یا مهر قرار داده همان ذکر را با همان تعداد تکرار میکنی، پس از آن جانب چپ صورت را بر زمین مینهی و ذکر را تکرار میکنی و در آخر الامر سر به سجده قرار داده یکصد و ده بار «یا فاطمه» را تکرار کرده میگویی:
«یا آمنا من کل شی ء و کل شی ء منک خائف حذر، اسالک بامنک من کل شی ء و خوف کل شی ء منک ان تصلی علی محد و آل محمد، و ان تعطینی امانا لنفسی و اهلی و مایل و ولدی حتی لا اخاف احدا، و لا احذر من شی ء ابدا، انک علی کل شی ء قدیر».
ای کسی که از هر چیزی ایمن هستی و هر چیز از تو ترسان و بر حذر است. از تو میخواهم که به امنیت خودت از هر چیز و ترس همه چیز از تو، بر محمد و آلش درود فرستی و به ما امنیت جان و خانواده و مال و فرزندان عطا فرمایی بدان گونه که از کسی نترسیم و از چیزی بر کنار نباشیم که تو بر آنچه خواهی توانایی.(16)
14. نماز جلیل القدرترین انسانها از زبان امام صادق (ع)
سید بن طاووس حلی (ره) گوید: محمد بن علی حلبی بر امام صادق علیهالسلام در روز جمعه داخل شد و به حضرت عرضه داشت: مرا افضل آنچه که در چنین روزی انجام میدهند بیاموزید؟ حضرت فرمود: ای محمد! احدی را بزرگتر و جلیل القدرتر از فاطمه علیهاالسلام در نزد پیامبر خدا صلی الله علیه و آله سراغ ندارم و عملی با فضیلت تر از آنچه که پدرش، محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله بدو آموخت نمیشناسم. آنگاه حضرت افزودند: هر که داخل صبحگاهان جمعه شد پس غسل کند و قدم از قدم بردارد؛ آنگاه چهار رکعت نماز را به دو سلام به جای آورد. بدین صورت که دو رکعت اول بعد از حمد، سوره اخلاص را پنجاه مرتبه و در رکعت دوم پس از سوره فاتحة الکتاب، سوره والعادیات را پنجاه مرتبه و در رکعت سوم پس از سوره حمد، سوره زلزال را پنجاه مرتبه و در رکعت چهارم بعد از حمد، سوره نصر را پنجاه مرتبه که این سوره نصر آخر سوره ایست که نازل شده است تلاوت کند و چون از نماز فارغ شود این دعا را بخواند:
«الهی و سیدی، من تهیا او تعبا او اعد او استعد لوفادة الی مخلوق رجاء رفده و فوائده و نائله و فواضله و جوائزه، فالیک یا الهی کانت تهیئتی و تیعئتی و اعدادی و استعدادی رجاء رفدک و معروفک نائلک و جوائزک، فلا تحرمنی ذلک، یا من لا یخیب علیه مسالة السائل، و لا تنقصه عطیة نائل، فانی لم اتک بعمل صالح قدمته، و لا شفاعة مخلوق رجوته، اتقرب الیک بشفاعة محمد و اهل بیته صلواتک علیهم اجمعین، ارجو عظیم عفوک الذی عفوت به علی الخاطئین عند عکوفهم علی المحارم فلم یمنعک طول عکوفهم علی المحارم ان عدت علیهم بالمغفرة، و انت سیدی العواد بالنعماء، و انا العواد بالخطاء، اسالک بمحمد و آله الطاهرین ان تغفرلی الذنب العظیم، فانه لا یغفر ذنبی العظیم الا العظیم، یا عظیم یا عظیم یا عظیم یا عظیم یا عظیم یا عظیم یا عظیم».
ای مبعودم و ای آقایم! هر کسی مهیا و مجهز و آماده و توشه بر گرفته است، تا به امید صله و عطا و بهره و عطیه و بخشش و جایزهای نزد مخلوقی برود. پس مهیا شدنم، و مجهز بودنم، و آمادگیم، و توشه برگرفتنم، به امید بهرههایت و نیکی شناخته شدهات، و عطیه مطلوبت و جایزه هایت، به سوی توست، ای معبودم! پس ای آنکه درخواستِ درخواست کنندهای نزد او ضایع نشد، و بخشش خواهنده ای در او کاستی پدید نیاورد، مرا محروم مفرما، چرا که من با عمل صالحی که قبلا انجام دادهام، و یا شفاعت مخلوقی که امید بدو بستهام، و تقرب بدو جستهام، نزد تو نیامدهام، جز به شفاعت محمد و خاندانش که درود تو بر او و خاندان پاکش باد. به درگاه تو آمدهام، و امیدوار به عفو و بخشش بزرگیت، که بر خطاکارانی که محرمات تو را انجام دادهاند، وعده دادهای میباشم. آنگونه که پافشاری طولانی آنان در انجام امور حرام، تو را از بخشش و جود به آنان باز نداشت و تو ای آقای من! بسیار نعمت دهنده ای و من بسیار خطاکارم، به حق محمد و خاندان پاکش از تو میخواهم، که گناه بزرگم را ببخشایی؛ چرا که گناه بزرگ را جز بزرگ نمیبخشد. ای بزرگ، ای بزرگ، ای بزرگ، ای بزرگ، ای بزرگ، ای بزرگ، ای بزرگ.(17)
15. دعای توسل به آن حضرت
مؤلف کتاب «بهجة قلب المصطفی» از استاد خویش، آیت الله مرحوم آخوند همدانی، آورده است که به هنگام توسل به ریحانه پیامبر، باید با اخلاص کامل رو به بارگاه خدا آورد و 530 بار این دعا را خواند:
«اللهم صل علی فاطمه و ابیها و بعلها و بنیها بعدد ما احاط به علمک.»
بار خدایا! بر فاطمه و پدر گرانقدرش، بر فاطمه و همتای بزرگوارش، بر فاطمه و پسران ارجمندش به شمار آنچه که دانش بیکرانت آن را فرا گرفته است درود فرست.
و نیز از همان مرد دانش و دعا آورده است که میگفت: به هنگام توسل به ریحانه پیامبر این دعا به همان شمار، با شور و اخلاص و ایمان و عرفان خوانده شود.
«الهی بحق فاطمة و ابیها و بعلها و بنیها و السر المستودع فیها.»(18)
16. توسل به آن حضرت
از توسلات بسیار مجرب به بی بی دو عالم جملات زیر است که شایسته است با حضور قلب بیان شود:
یا فاطمة الزهراء یا بنت محمد یا قرة عین الرسول یا سیدتنا و مولاتنا انا توجهنا و استشفعنا و توسلنا بک الی الله و قدمناک بین یدی حاجاتنا یا وجیهة عند الله اشفعی لنا عندالله
ای فاطمه زهرا ای دخت محمد ای نور دیده پیغمبر خدا ای سیده و مولای ما همه ما رو به تو آورده ایم و به حضرتت متوسل شده و تو را شفیع به درگاه خدا آوردهایم و تو را برای انجام حاجاتمان نزد خدا مقدم داشتهایم ای آبرومند نزد خدا ما را پیش حضرت حق، شفاعت فرما. (19)
17. نماز شبهای چهارشنبه
حضرت فاطمه علیهاالسلام گفت:
رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم نمازی را برای شب چهارشنبه به من آموخت و گفت:
هر کس شش رکعت نماز بخواند و در هر رکعتی پس از سوره حمد، دو آیه (قل اللهم ملک الملک تؤتی الملک من تشاء و تنزع الملک ممن تشاء، و تعز من تشاء و تذل من تشاء، بیدک الخیر، انک علی کل شیء قدیر تولج اللیل فی النهار و تولج النهار فی اللیل، و تخرج الحی من المیت، و تخرج المیت من الحی، و ترزق من تشاء بغیر حساب(20)
را بخواند، و هنگامی که از نماز فارغ شد بگوید:
جزی الله محمدا ما هو اهله–
یعنی خداوند محمد صلی الله علیه و آله و سلم را به چیزهایی که شایسته اوست جزای خیر دهد خداوند گناهان او را میبخشد و آنقدر ثواب به او عطا میکند که قابل شمارش نباشد. (21)
18. زیارت فاطمه (س)
مرحوم سید بن طاووس ضمن آوردن این زیارتنامه برای بانوی بانوان روایت کرده است که:
«… من زارها بهذه الزیارة و استغفر الله غفر الله له و ادخله الجنة.»
هر کس فاطمه علیهاالسلام را با این جملات عارفانه و حق شناسانه زیارت کند و به بارگاه خدا توبه آورد و طلب آمرزش کند، خدای پرمهر او را مورد آمرزش قرار داده و وارد بهشت میسازد.
زیارتنامه مورد نظر این است:
«السلام علیک یا سیدة نساءالعالمین،
السلام علیک یا والدة الحجج علی الناس اجمعین،
السلام علیک ایتها المظلومة الممنوعة حقها.»
ثم قال: «اللهم صل علی امتک و ابنة نبیک و زوجة وصی نبیک، صلاة تزلفها فوق زلفی عبادک المکرمین من اهل السماوات والارضین.».(22)
19. زیارت و تحیت حضرت زهرا (س)
زیارتی که سرور و بانویمان حضرت زهرا را بدان زیارت میکنیم چنین است.
السلام علیک یا بنت رسول الله، السلام علیک یا بنت نبی الله، السلام علیک یا بنت حبیب الله، السلام علیک یا بنت خلیل الله، السلام علیک یا بنت صفی الله، السلام علیک یا بنت امین الله، السلام علیک یا بنت خیر خلق الله، السلام علیک یا بنت افضل انبیاء الله، السلام علیک یا بنت خیر البریة، السلام علیک یا سیدة نساء العالمین من الاولین و الاخرین، السلام علیک یا زوجة ولی الله و خیر خلقه بعد رسول الله، السلام علیک یا ام الحسن و الحسین سیدی شباب اهل الجنة.
السلام علیک یا ام المؤمنین، السلام علیک یا ایتها الصدیقة الشهیدة، السلام علیک یا ایتها الرضیة المرضیة، السلام علیک ایتها الصادقة الرشیدة، السلام علیک ایتها الفاضلة الزکیة، السلام علیک ایتها الحوراء الانسیة، السلام علیک ایتها التقیة النقیة، السلام علیک ایتها المحدثة العلمیة، السلام علیک ایتها المعصومة المظلومة، السلام علیک ایتها الطاهرة المطهرة، السلام علیک ایتها المضطهدة المغصوبة، السلام علیک ایتها الغراء الزهراء، السلام علیک یا فاطمة بنت محمد رسول الله، و رحمة الله و برکاته.
صلی الله علیک یا مولاتی وابنه مولای و علی روحک و بدنک، اشهد انک مضیت علی بین من ربک، و ان من سرک فقد سر رسول الله، و من جفاک فقد جفا رسول الله و من اذاک فقد اذی رسول الله و من وصلک فقد وصل رسول الله، و من قطعک فقد قطع رسول الله، لانک بضعة منه، و روحه التی بین جنبیه، کما قال علیه افضل الصلاة و اکمل السلام.
اشهد الله و ملائکته انی راض عمن رضیت عنه، و ساخط علی من سخطت علیه، ولی لمن والاک، و عدو لمن عاداک، و حرب لمن حاربک، انا یا مولاتی بک و بابیک و بعلک و الائمه من ولدک موقن، و بولایتهم مؤمن و باطاعتهم ملتزم. اشهد ان الدین دینهم، و الحکم حکمهم، و انهم قد بلغوا عن الله عز و جل، و دعوا الی سبیل الله بالحکمه و الموعظه الحسنه، لا تاخذهم فی الله لومه لائم. و صلوات الله علیک و علی ابیک و بعلک و ذریتک الائمه الطاهرین.
اللهم صل علی محمد و اهل بیته، و صل علی البتول الطاهرة الصدیقة المعصومة، التقیة النقیة الرضیة الزکیة الرشیدة، المظلومة المقهورة، المغصوبة حقها، الممنوعة ارثها، المکسورة ضلعها، المظلوم بعلها، المقتول ولدها، فاطمة بنت رسولک، و بضعة لحمة، و صمیم قلبه، و فلذه کبده، و النخبه منک له، و التحفه خصصت بها وصیه، و حبیبه المصطفی، و قرینه المرتضی، و سیدة النساء، و مبشره الاولیاء، حلیفه الورع و الزهد، و تفاحه الفردوس و الخلد التی شرفت مولدها بنساء الجنه، و سلک منها انوار الائمه، و ارخیت دونها حجاب النبوه.
اللهم صل علیها صلاه تزید فی محلها عندک، و شرفها لدیک، و منزلتها من رضاک، و و بلغها منا تحیه و سلاما، و آتنا من لدنک فی حبها فضلا و احسانا و رحمه و غفرانا، انک ذوالعفو الکریم.
سلام بر تو ای دختر رسول خدا، سلام بر تو ای دختر پیامبر خدا، سلام بر تو ای دختر حبیب خدا، سلام بر تو ای دختر خلیل خدا، سلام بر تو ای دختر برگزیده خدا، سلام بر تو ای دختر امین خدا، سلام بر تو ای دختر بهترین خلق خدا، سلام بر تو ای دختر برترین پیامبران خدا، سلام بر تو ای دختر بهترین آفریدگان، سلام بر تو ای بانوی زنان جهان از پیشینیان و آیندگان، سلام بر تو ای همسر ولی خدا و بهترین خلقش بعد از رسول خدا، سلام بر تو ای مادر حسن و حسین دو سرور جوانان اهل بهشت.
سلام بر تو ای مادر مؤمنین، سلام بر تو ای صدیقه شهیده، سلام بر تو ای خشنود پسندیده شده، سلام بر تو ای راستگوی به کمال رسیده، سلام بر تو ای برترین پاکیزگان، سلام بر تو ای فرشته انسانی، سلام بر تو ای پرهیزگار پاک، سلام بر تو ای حدیث شنونده دانشمند، سلام بر تو ای ربوده شده ستمدیده، سلام بر تو ای پاک پاکیزه، سلام بر تو ای کنار گذاشته شده غصب شده، سلام بر تو ای سپید روی درخشان، سلام بر تو ای فاطمه، دختر محمد رسول الله و رحمت و برکات الهی بر تو باد. درود خداوند بر تو باد ای بانوی من و ای دختر مولای من، و بر روح و جسم تو، گواهی میدهم که تو با بینه و برهانی آشکار از پروردگارت درگذشتی، و شهادت میدهم که هر کس تو را شادمان کرد رسول خدا را شادمان نمود و هر کس به تو جفا کرد بر آن حضرت جفا نمود، هر کس که تو را آزرد رسول خدا را آزرد و هر کس با تو پیوند داشت به رسول خدا پیوست، و هر کس از تو برید از رسول خدا بریده است، زیرا تو پاره تن او و روح و روان بین دو پهلوی اوئی، همانگونه که خود آن حضرت فرمود که برترین درود و کاملترین سلام بر او باد.
خداوند و فرشتگانش را گواه میگیرم که من از کسی که تو از او راضی باشی راضی هستم و بر آن کس که تو خشمگین باشی خشمگینم. با آن کس که با تو سر جنگ داشته باشد در جنگم، من ای بانویم، به تو و پدرت و شوهرت و امامان از فرزندانت باور دارم و به ولایتشان مؤمن و به پیروی از آنان پای بندم، گواهی میدهم که دین، دین آنان، و فرمان، فرمان آنان است و آنان فرمان را از سوی خداوند ابلاغ کرده و به راه خدا با حکمت و پند نیکو، مردم را فراخواندند، و در راه خداوند سرزنش هیچ سرزنش کننده ای آنان را به خود مشغول نساخته و از کار بازنداشت، درود خداوند بر تو و پدرت و شوهر و فرزندانت که امامان پاکند.
خداوندا! بر محمد و خاندان او درود بفرست و بر بتول طاهره صدیقه، معصومه، تقیه، نقیه، رضیه، زکیه، رشیده ستمدیده سرکوب شده که حقش غصب، ارثش منع، پهلویش شکسته، شوهرش ستمدیده، فرزندش کشته شده، فاطمه دختر رسولت، پاره تنش،آویزه دلش، جگرگوشهاش، برگزیده و هدیه تو برای او که وصیش را بدان اختصاص دادی، محبوب پیامبر، و همسر مرتضی، و بانوی زنان بشارت دهنده به اولیاء. هم پیمان با پارسائی و تقوی، میوه باغ بهشتی و جاودانگی، که زادگاهش را به زنان بهشت شرافت و برتری دادی، و انوار امامان را از او بیرون آوردی و پرده نبوت را پیش روی او قرار داده و برکشیدی، درود بفرست.
خداوندا! بر او درودی بفرست که موجب افزایش مقام و منزلت او نزد تو گردد شرافتش را در پیشگاه تو فزونی دهد و بر خشنودیت از او بیفزاید، تحیت و سلام ما را به او برسان و در محبت او برتری و نیکوکاری و رحمت و آمرزش خود را بما عطاء فرما که تو دارای عفو و بخششی بزرگوارانه هستی.
بعد از خواندن این زیارت، نماز بجای آور و اگر توانستی نماز مخصوص آن حضرت را بخوان، که آن دو رکعت است و در هر رکعت حمد یکبار و «قل هو الله احد» شصت مرتبه، و اگر نتوانستی در رکعت اول، حمد و یک مرتبه سوره اخلاص و رکعت دوم حمد و قل یا ایها الکافرون را بخوان و بعد از سلام بگو:
اللهم انی اتوجه الیک بنبینا محمد، و باهل بیته صلواتک علیه، و اسئلک بحقک العظیم علیهم الذی لایعلم کنهه سواک، و اسئلک بحق من حقه عندک عظیم، و باسمائک الحسنی التی امرتنی ان ادعوک بها، و اسئلک باسمک الاعظم الذی امرت به ابراهیم ان یدعو به الطیر فاجابته، و باسمک العظیم الذی قلت للنار به کونی بردا و سلاما علی ابراهیم فکانت بردا، و باحب الاسماء الیک و اشرفها و اعظمها لدیک، و اسرعها اجابه، و انجحها طلبه، و بما انت اهله و مستحقه و مستوجبه، و اتوسل الیک، و ارغب الیک، و اتضرع الیک، و الح علیک، و اسئلک بکتبک التی انزلتها علی انبیائک و رسلک صلواتک علیهم من التوریه و الانجیل و الزبور والقرآن العظیم، فان فیها اسمک الاعظم، و بما فیها من اسمائک العظمی، ان تصلی علی محمد و آل محمد و آل محمد، و ان تفرج عن آل محمد و شیعتهم و محبیهم و عنی، و تفتح ابواب السماء لدعای، و ترفعه فی علیین، و تاذن فی هذا الیوم و فی هذه الساعه بفرجی و اعطاء املی و سولی فی الدینا و الاخره، یا من لایعلم احد کیف هو و قدرته الا هو، یا من سد الهواء بالسماء، و کبس الارض علی الماء، و اختار لنفسه احسن الاسماء، یا من سمی نفسه بالاسم الذی تقضی به حاجه من یدعوه، اسئلک بحق ذلک الاسم، فلا شفیع اقوی لی منه، ان تصلی علی محمد و آل محمد و تقضی لی حوائجی، و تسمع – بمحمد بن علی و فاطمه و الحسن و الحسین و علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد و علی و علی بن محمد و الحسن بن علی و الحجه المنتظر لاذنک صلواتک و سلامک و رحمتک و برکاتک علیهم صوتی لیشفعوا لی الیک، و تشفعهم فی، و لاتردنی خائبا، بحق لا اله الا انت.
خداوندا! به وسیله پیامبرمان حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم و به خاندان او (درود تو بر آنان باد) روی آوردم، و از تو میخواهم به حق بزرگت بر آنان که کنه آن را جز تو کسی نمیداند، و از تو میخواهم به حق کسی که حقش نزد تو بزرگ است، و به اسماء حسنی همان اسمهائی که به من دستور داده ای تو را به آنها بخوانم، و از تو میخواهم به اسم بزرگ تری که به ابراهیم دستور دادی بدان اسم پرندگان را بخواند و او را اجابت کردی، و به اسم بزرگی که بدان اسم به آتش گفتی تا بر ابراهیم سرد و موجب آسایش باشد و آن سرد شد و به محبوبترین اسامی نزد تو و گرامیترین و برترینشان در پیشگاه تو سریعترین و موفق ترین و برآورده ترین آنها از نظر اجابت، و به آن چه که تو شایسته و سزاوار آنی، و به تو متوسل میشوم و به تو رغبت آورده و زاری نموده و اصرار میورزم، و از تو درخواست میکنم به کتابهایت که بر پیامبران و رسولانت که درود تو بر آنان باد نازل کردی، از تورات و انجیل و زبور و قرآن عظیم که اسم اعظم تو در آنها است و به آن چه که در آنها از اسامی بزرگ تو وجود دارد.
خدایا! از تو میخواهم که بر محمد و آل محمد درود بفرستی و بر خاندان محمد و پیروان و دوستانشان که گره از مشکل من گشوده و درهای آسمان را به روی دعایم باز کنی و آن را در درجات برین قرار دهی، و در این روز و این ساعات به فرج من و تحقق آرزو و خواستهام در دنیا و آخرت اجازه فرمائی، ای کسی که هیچ کس جز خود او نمیداند که او و قدرتش چگونه است. ای کسی که هوا را به آسمان بسته و زمین را بر روی آب قرار داده و جمع آوری کرده و برای خود بهترین اسامی را برگزیده، ای کسی که خود را به اسمی که نیاز خوانندگانش به آن اسم برآورده شود نامیده است، تو را به حق همین اسم که برای من نیرومندتر از آن شفیعی نیست میخوانم که بر محمد و آل محمد درود بفرستی و نیازهای مرا برآورده سازی و تو را به حق محمد و علی و فاطمه و حسن و حسین و علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و حسن بن علی و حجت که منتظر فرمان و اجازه ات میباشد و درود و رحمت و برکاتت بر آن باد، سوگند میدهم که صدایم را به آنان برسان تا مرا نزد تو شفاعت کنند و شفاعت آنان را در مورد من بپذیر و مرا دست خالی و زیان کار برنگردان، به حق لا اله الا انت.(23)
بعد نیازها و حوائج خود را بخواه انشاءالله خواهد شد..
20. زیارت روز شهادت فاطمه (س)
در روز سوم جمادی الثانی – که روز شهادت حضرت سلام الله علیها است – خواندن این زیارت مستحب است.
السلام علیک یا سیدة نساء العالمین السلام علیک یا والدة الحجج علی الناس اجمعین. السلام علیک ایتها المظلومة الممنوعة حقها. اللهم صل علی امتک و ابنته نبیک و زوجة وصی نبیک صلوة تزلفها فوق زلفی عبادک المکرمین من اهل السموات و الارضین.(24)
21. اکسیر دعا
پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: یا فاطمه! آیا تو را دعایی بیاموزم که هر کس با آن خدا را بخواند دعایش مستجاب میشود، و به خواننده آن سمّ و سحر اثر نمیکند و شیطانی متعرض او نمیشود، و دعای او رد نمیشود، و همه دعاهایی که در آن میل و رغبت به خدا باشد چه فوری و چه مدت دار برآورده میشود.
گفتم: بلی پدر جان، به خدا قسم این دعا نزد من محبوبتر است از دنیا و آنچه در آن است. دعا این است:
یا الله، یا اعز مذکور و اقدمه قدما فی العزة و الجبروت. یا الله، یا رحیم کل مسترحم، و مفزع کل ملهوف. یا الله، یا راحم کل حزین یشکو بثه و حزنه الیه. یا الله، یا خیر من طلب المعروف منه و اسر فی العطاء. یا الله، یا من تخاف الملائکه المتوقده بالنوره منه. اسئلک بالاسماء التی تدعو بها حمله عرشک و من حول عرشک یسبحون بها شفقه من خوف عذابک و بالاسماء التی یدعوک بها جبرئیل و میکائیل و اسرافیل، الا اجبتنی و کشفت یا الهی کربتی و سترت ذنوبی.
یا من یامر بالصیحه فی خلقه فاذا هم بالساهره، اسئلک بذلک الاسم الذی تحیی به العظام و هی رمیم، ان تحیی قلبی و تشرح صدری، و تصلح شانی.
یا من خص نفسه بالبقاء، و خلق لبریته الموت والحیاة. یا من فعله قول و قوله امر و امره ماض علی ما یشاء، اسئلک بالاسم الذی دعاک به خلیلک حین القی فی النار فاستجبت له و قلت: یا نار کونی بردا و سلاما علی ابراهیم، و بالاسم الذی دعاک به موسی من جانب الطور الایمن فاستجبت له دعائه، و بالاسم الذی کشفت به عن ایوب الضر و تبت به علی داود و سخرت به سلیمان الریح تجری بامره والشیاطین و علمته منطق الطیر، و بالاسم الذی وهبت به لزکریا یحیی و خلقت عیسی من روح القدس من غیر اب، و بالاسم الذی خلقت به العرش والکرسی، و بالاسم الذی خلقت به الروحانیین و بالاسم الذی خلقت به الجن والانس، و بالاسم الذی خلقت به جمیع الخلق و جمیع ما اردت من شی ء، و بالاسم الذی قدرت به علی کل شی، اسئلک بهذه الاسماء لما اعطیتنی سؤلی و قضیت بها حوائجی.
یا فاطمه، وقتی خدا را به این کلمات خواندی به تو گفته میشود: لبیک لبیک! (25).
پینوشت:
(1) ابن مغازلی شافعی، الناقب / 363 ط تهران.
(2) مسند فاطمة علیهاالسلام سیوطی، ص 25، ح 7.
(3) عوالم العلوم: ج11/ 1 ، ص328، ح1، از مکارم الاخلاق.
(4) مفاتیح/ ص 101/ زیارت روز یکشنبه.
(5) فضائل الزهرا علیهاالسلام/ سید محمدتقی مقدم/ ص266.
(6) من لا یحضره الفقیه، ج1، ص564، شماره 1557.
(7) الانبیاء: 67.
(8) مصباح المتهجد، ص266 الی268 (210 و 211)- بحارالانوار، ج88، ص184، شماره ی9، به نقل از مصباح و غیر از آن.
(9) الحشر: 21.
(10) جمال الاسبوع، ص91 و 90- بحارالانوار، ج86، ص365 و 366 شماره 59.
(11) مصباح المتهجد، ص267 و 266.
(12) زوائد الفوائد: سید بن طاووس.
مستدرک الوسائل از آن، به عنوان «نماز مخصوص برای روز وفات حضرت فاطمه علیهاالسلام نام برده( روز سوم جمادی الثانی)پس از زیارت حضرت فاطمه علیهاالسلام.» – مستدرک الوسائل، ج6 ،ص294، شماره2863.
– من لا یحضره الفقیه، ج 1 ص 564 شماره ی 1558. امام صادق علیهالسلام فرماید: هر کس به طور مخفی و دور از دیدگان مردم دو رکعت نماز بگزارد و در هر رکعتی پس از «حمد»، شصت مرتبه سوره «قل هو الله احد» را بخواند، گناهان او درهم میپیچد و بخشوده میشود.
(13) جمال الاسبوع، ص173.
(14) سفینة البحار، ج2، ص374، ریاحین الشریعة، ج2، ص119 (به نقل از دلائل الامامة طبری).
(15) سفینة البحار، ج2، ص374، ریاحین الشریعة، ج2، ص119 (به نقل از دلائل الامامة طبری).
(16) طبرسی: مکارم الاخلاق، ص330/ باب نوادر الصلوة.
(17) سید بن طاوس: جمال الاسبوع، صص 172- 173، چ آفاق (و) طوسی: مصباح المتهجد، ص 282 (و) صدوق: من لا یحضره الفقیه، ج1: ص564 (شیخ صدوق (ره) فقط آغاز این روایت را نقل کرده است).
(18) بهجة، ص252.
(19) مفاتیح الجناح، دعا توسل.
(20) سوره آل عمران، 26 و 27.
(21) جمال الاسبوع، ص70- مستدرک وسائل الشیعه، ج 6 ص 370 شماره 7015.
(22) الاقبال سید بن طاووس.
(23) اقبال الاعمال / 623- 626.
(24) مزار شیخ مفید، 156.
(25) دلائل الامامه طبری امامی، ص 5.