انواع گوناگون میثاق در زندگی انسان

– پیمانها و تعهدات الهی با انسان؛ «ألم اعهد الیکم یا بنی‏آدم الاّ تعبدوا الشیطان انه لکم عدو مبین» (1)

– پیمانها و تعهدات انسان با خدا، مانند نذر، قسم

– پیمانها و تعهدات انسان با خود، مانند پیمانهای اخلاقی

– پیمانها و تعهدات خانوادگی، ازدواج و تعهدات متعاقب آن نسبت به اهل خانواده و حقوق طرفین

– پیمانها و تعهدات نسبت به رسول خدا و ائمه معصومین، فرمانبری از رسول خدا و ائمه طاهرین و وفای در محبت آنان

– پیمانهای گوناگون با مردم، با زیردستان، همسایگان، شاگردان، همکاران، بیگانگان (کفار و…)، عقد اخوت

– پیمانهای اقتصادی، سیاسی. این پیمانها در نتیجه معاملات اقتصادی یا قراردادهای سیاسی برای صلح و مانند آن حاصل می‌شود؛ مثلاً در صدر اسلام صلح حدیبه.

وفای به عهد الهی در زندگی حضرت زهرا (س)

در کلامی خلاصه عهدهای الهی همان قوانین و آداب دینی است که پای‏بندی به آن اصول و مقررات و گریز از وسوسه‏‌ها و دامهای شیطانی، وفای به عهد الهی می‌باشد.

حضرت زهرا علیهاالسلام در این زمینه به بلندترین مرتبه وفای به عهد الهی نائل آمده است و مدال عصمت آن هم عصمت کبری را بر سینه دارد. نماز او، حج او، صیام او، بالاخره التزام حضرت به همه قوانین دین و پرهیز کامل از معصیت خدا دلالت بر آن دارد که او بانویی است ممتحنه یعنی امتحان پس داده که ابتدای زیارت حضرت زهرا علیهاالسلام شاهد آن است:

«یا ممتحنة امتحنک الله الذی خلقک قبل ان یخلقک فوجدک لما امتحنک صابرة…».

عمل به تعهدات خود در ارتباط با خدا

از مصادیق این تعهدات نذر، قسم و عهد است که این وفای به تعهد هم در سیره حضرت نقطه اوجی زیبا و عالی دارد که آیات سوره دهر شاهد بر آن است؛

«یوفون بالنذر»

پیمان نسبت به ولایت علی (ع)

با مراجعه به تاریخ معلوم می‌شود که یکی از سخت‏ترین عهدها و پیمانها عهد و پیمان مربوط به ولایت و امامت ائمه معصومین با همه مراتب آن می‌باشد این پیمان و تعهد که جلوه آشکار آن در غدیر خم متجلی شده سره را از ناسره جدا می‌سازد و جوهره زنان و مردان را می‌نمایاند.

پس از رسول خدا سخت‌‏ترین فتنه‌ها برخاست و از بین هزاران هزار مسلمان عده‌ای قلیل بر میثاق ولایت و امامت و بر تعهد و پیام غدیر پایداری نموده، وفا نشان دادند و در رأس همه آنان حضرت زهرا علیهاالسلام به عنوان متعهدترین فرد بر میثاق با ولایت و امامت امیرالمؤمنین پافشاری نمود و در این جهت بهای گزافی نیز پرداخت نمود چرا که در نهایت خود و فرزندش به شهادت رسیدند.

در این بین حضرت زهرا علیهاالسلام نه تنها خود بلکه فعالیتی گسترده برای روشنگری مردم و جلوگیری از عقب‏گرد مردم و پیروزی منافقین نمود، امّا متأسفانه در آن زمان بی تعهدی مردم تلاشهای حضرت را بی ثمر نمود.

حضرت زهرا علیهاالسلام در یک کلام در جهت دفاع همه ‏جانبه از ولایت مخصوصاً ولاء زعامت یعنی حاکمیت بخشیدن به امام امیرالمؤمنین علیه‌السلام تا پای جان ایستاد و با برخورداری مرحله‌‏بندی شده و غیورانه سخت از آن دفاع کرد و حتّی مبارزه و افشاگری علیه منافقین را با کیفیتی که در وصیت خود داشت تاریخی و جاودانه نمود و خود وفای به عهد ولایت نمود و با عهدشکنان با خدا و رسول و مقام ولایت جنگید و فرمود:

«لا تُصَلِّی عَلَی اُمَةٌ نَقَضَتْ عَهْدَ اللَّهِ وَ عَهْدَ اَبی رَسُولِ اللَّهِ‏ صلی الله علیه وآله فی اَمیرِ الْمؤْمِنینَ عَلِی‏ علیه‌السلام وَ ظَلَمُوا لِی حَقّی وَ أَخَذُوا إِرْثی وَ حَرَّقُوا صَحیفَتِی اللَّتی کَتَبَها لی اَبی بِمُلْکِ فَدَکٍ…»؛

امتی که عهد و پیمان خدا و پیامبرش را در ولایت و رهبری علی‏ علیه‌السلام شکستند و نادیده گرفتند، حق ندارند بر پیکر من نماز بگزارند، آنها نسبت به حق ما ظلم روا داشتند، و ارث مرا غاصبانه تصرف کردند، و سند مالکیت فدک را از دست من ربودند و به آتش کشیدند….(2)

پینوشت:

(1) یس، 60.

(2) نهج ‏الحیاة، ص 290، ح 178.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا