حدیث ثقلین

«عن فاطمة الزهرا علیهاالسلام قالت: سمعت ابی رسول الله صلی الله علیه وآله فی مرضه الذی قبض فیه یقول و قد امتلات الحجرة من اصحابه: ایها الناس یوشک ان اقبض قبضا یسیرا، و قد قدمت الیکم القول معذرة الیکم، الا انّی مُخَلِّف فیکم کتاب ربّی عز و جل و عترتی اهل بیتی. ثم اخذ بید علی فقال: هذا علی مع القرآن و القرآن مع علی لا یفترقان حتی یردا علی الحوض، فأسألکم و ما تخلّفونی فیهما».

از حضرت فاطمه علیهاالسلام روایت شده که گوید: پدرم رسول خدا صلی الله علیه و آله در آن بیماری که از دنیا رحلت فرمود و در حالی که اتاق پر از صحابه بود، چنین فرمود: ای مردم! نزدیک است که به آسانی روحم گرفته شده و از دنیا بروم. من حجت خود را نزد شما تمام کرده قبلا سخنانی به شما گفته‏ام. آگاه باشید! من کتاب پروردگار و عترت خود و اهل بیتم را در نزد شما به جانشینی خود گذاشته ام. آنگاه دست علی علیه‌‏السّلام را گرفته فرمود: این علی با قرآن است و قرآن با علی است از یکدیگر جدا نمی‏شوند تا اینکه در کنار حوض بر من وارد شوند، در آنجا از شما پرسش خواهم کرد که سفارش مرا درباره اینان چگونه عمل نموده‏اید. (1).

فاطمه (س) قرین لا ینفک قرآن

محمد بن صدقه به نقل از موسی بن جعفر از پدر بزرگوار از جد بزرگوارش علیهم‏السّلام از جابر انصاری آورده است که: روزی رسول ‏الله صلی الله علیه و آله نماز صبح را با ما خواند و بعد از فراغت از آن رو به ما نمود و فرمود:

«ایها الناس، من فقد الشمس، فلیتمسک بالقمر، و من فقد القمر، فلیتمسک بالفرقدین».

ای مردم! هر کس خورشید را از دست داد، باید به دامن ماه چنگ بزند، و هر کس ماه را از دست داد، باید به دامن دو ستاره‏ فرقدین (2) چنگ بزند.

جابر می گوید: من و ابوایوب انصاری و انس بن مالک برخاستیم و عرض کردیم: ای رسول خدا! منظور از خورشید کیست، فرمود: من.

آنگاه مثالی برای ما زد و فرمود: خداوند متعال ما را خلق نمود و به منزله‏ ستاره‏های آسمان قرار داد. هر زمان که ستاره‏ای مخفی شود، ستاره دیگر طلوع خواهد کرد. من خورشیدم، اما هنگامی که از میان شما رفتم، دست به دامن ماه بزنید. پرسیدم: مقصود از ماه کیست؟ فرمود: برادرم و وصی و وزیر و قاضی دین و پدر دو پسرم و جانشین من در میان اهلم (و در نسخه دیگر فرمود: علی بن ابی طالب). پرسیدم: منظور از دو ستاره‏ فرقدان کدامند؟ فرمود: حسن و حسین. پس از آن قدری تأمل نمود سپس فرمود:

«هولاء و فاطمة، و هی الزهرة، عترتی و اهل بیتی، هم مع القرآن لا یفترقان حتی یردا علی الحوض» (3).

اینها (یعنی علی و حسن و حسین) و فاطمه که او زهره است، عترت و اهل بیت من هستند. ایشان با قرآنند و از آن جدا نمی‌شوند، تا نزد حوض کوثر بر من وارد شوند و یکدیگر را ملاقات کنیم.

پینوشت:

(1) امالی، شیخ طوسی، ص 478.

(2) نام دو ستاره‏ معروف بسیار نزدیک به هم واقع در نزدیکی قطب شمال که به عنوان راهنما و جهت یابی مورد استفاده قرار می‏گیرند.

(3) بحارالانوار، ج 24، ص 75، ح 11.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا