متانت زن در مقابل نامحرم، با حضور حضرت زهرا در جامعه و صحبت با دیگران، چگونه قابل جمع است؟

درباره حضور حضرت زهرا سلام الله علیها در جامعه و گفتگوی حضرت با مردان، خبرهای متعددی رسیده، مثلاً در بعضی روایت ها نقل شده كه حضرت برای گرفتن حقوق پایمال شده‌ی خود به نزد دستگاه حكومتی وقت می‌فت و از حقوق خود و فرزندانش دفاع می‌کرد. یا در خبر دیگری می‌خوانیم حضرت برای ایراد خطبه در مسجد حضور می‌یابند و خطبه ای معروف بیان می‌كنند كه تاریخ نویسان آن را ثبت و ضبط نموده‌اند. یا بعضی اخبار حاكی از آن است كه حضرت سلام الله علیها با بعضی صحابه پیامبر گفتگوهایی داشته اند.

اگر بتوانیم ویژگی های حضرت زهرا سلام الله علیها را كه نمونه یك انسان كامل است تبیین و تشریح كنیم، حضور حضرت در جامعه برای ما شگفت انگیز و غریب نخواهد بود. عفّت كه خصوصیت بارز یك زن مؤمنه است، به معنی پرده پوشی، پرواپیشگی، پاكدامنی، پارسایی و بلندطبعی می‌باشد. عفّت جلوه‌های گوناگونی دارد و ما می‌توانیم ظهور آن را در سه بخش اندیشه، گفتار و رفتار ملاحظه كنیم.

1- عفّت در اندیشه؛ یعنی دورداشت فكر از عرصه های آلوده و ناهنجار.

2- عفّت در گفتار، در اینجا سه موضوع مطرح است:

آهنگ و آوای سخن؛ رعایت ادب و عفت در كوتاهی یا بلند بودن آوا و آهنگ صدا، مورد تأكید اخلاق اسلامی است.

كیفیت القاء؛ سخن نازآلود و عشوه آمیز با نامحرمان، بی تردید از نمادهای بی‌عفّتی در گفتار است تا جایی كه خداوند به زنان پیامبر (ص) می‌فرماید: با ناز سخن مگویید تا آن كس كه در دلش بیماری است طمع نورزد.

درون مایه ی سخن؛ محتوای سخن ممكن است خوشایند و دل ربا، یا ناخوشایند و دل گیر باشد. فرهنگ افتخار آفرین اسلام، برای حراست از عفّت در كلام و گفتار، با سخنانی كه از حریم عفت دور است به مبارزه برخاسته است. مثلاً پیامبر مكرّم (ص) در روایتی می‌فرماید: «هر كس با زنی كه همسرش نباشد (نامحرم باشد) شوخی كند، خداوند برای هر واژه ای كه در دنیا بر زبان رانده است، هزار سال او را زندان خواهد كرد»

3- عفت در رفتار؛ شامل عفّت در پوشش و عفت جنسی است كه مسأله حجاب در دین اسلام، همان عفّت در پوشش است. زن مسلمان پوششی را برمی‌گزیند كه با هویت دینی، هنجارهای اخلاقی و شخصیت والای انسانی و ارزش‌های اجتماعی اسلام سازگار باشد.

عفت جنسی در فرهنگ اسلامی جلوه های زیر را در بردارد:

پرهیز از نگاه آلوده

خلوت نكردن با نامحرم

تماس بدنی نداشتن

نداشتن تجلّی تحریك آمیز در جامعه

گریز از عوامل تحریك آمیز

همه‌ی این پرهیزها به عنوان پاكدامنی آمده است.

ره آورد عفّت، آرامش روحی، سلامت جسمانی، سلامت اخلاقی، سلامت نسل، پایداری جمال و زیبایی، پایداری خانواده، امنیت اجتماعی و پاك نامی است.

اگر زن مؤمنه و مسلمان متصف به اوصاف ذكر شده گردید و اخلاق و رفتار خود را بر طبق اخلاق اسلامی تطبیق نمود، و بعد در مواقع ضروری، در بین مردم (اعم از زن و مرد) حضور پیدا كرد، نه تنها عیبی ندارد، بلكه نشان دهنده ی تقوا و پرهیزكاری در بُعد روابط اجتماعی می‌باشد و نیز همه موظفند این مسائل را در ارتباطات اجتماعی مراعات نمایند.

آری حضرت زهرا سلام الله علیها گاهی در جامعه و در بین مردم حضور می‌یافت، اما این حضور و ظهور حضرت، تبلور و نماد ایمان و تقوا بود و به همین دلایل است كه ایشان شایستگی آن را دارد كه نمونه و الگوی انسان ها تا روز قیامت باشد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا