آیا فقط قبر حضرت زهرا مخفی است؟
این که میگویند قبر فاطمه علیهاالسلام نامشخص است، مگر قبر عایشه و سه دختر دیگر پیامبر مشخص است؟
1. قبور دختران و همسران پیامبر (ص) مخفی نیست و اینک در شهر مدینه و در قبرستان بقیع قبر هشت تن از همسران پیامبر و مشخصاً قبر عایشه و نیز قبر سه دختر پیامبر مشخص و سنگ چین شده است.
حرم همسران رسول خدا از سال 853 قمری دارای ساختمان، گنبد و بارگاه بوده است و بنا بر نقل بعضی از نویسندگان، این حرم تا پیش از تخریب بقیع به وسیله وهابیون علاوه بر ساختمان و گنبد و بارگاه در قرنهای اخیر، دارای ضریح هم بوده است از جمله: مرحوم فرهاد میرزا مینویسد:
«… از آنجا به زیارت زوجات حضرت رسول علیهالسلام رفتم. هشت نفر در یك ضریح و اسامی هر یك را بالای قبرشان به تخته نوشته، و گذاشته اند.» (1)
سید اسماعیل مرندی كه در آخر سال 1255 هجری حرمین را زیارت كرده است، میگوید:
«و دیگر قبه بنات حضرت رسول خدا صلی الله علیه و آله است كه همه در یك ضریحند؛ به قول اهل سنت، رقیه، ام كلثوم و زینب، دختران رسول است. (2)(3)
2. مخفی بودن قبر حضرت زهرا علیهاالسلام به وصیت ایشان بود در صورتی که دیگران وصیتی نداشته اند.
3. از دنیا رفتن ایشان با سایرین بسیار متفاوت بود و اگر مسلمانان توجه ویژهای به مخفی بودن قبر ایشان میکنند به دلیل جایگاه ایشان در نزد خداوند و شخص پیامبر است. اهل سنت اعتراف میکنند که خلفای آنان پس از اطلاع از دفن زهرا علیهاالسلام در صدد برآمدند تا قبر ایشان را بیابند، نبش کنند و با عظمت به خاک بسپارند که با مقاومت دلیرانه علی علیهالسلام روبرو شدند و این نبود جز به خاطر مقام والای زهرا علیهاالسلام که همگان به آن واقف بودند.
پنهان بودن قبر حضرت زهرا سلام اللَّه علیها نشانهی مظلومیت و غربت ولایت است، و دلیل واضح و برهان قاطعی که شیعه میتواند به استناد آن خود را پیرو راستین سنت رسول (ص) نشان دهد. زهرا سلام اللَّه علیها نشانی بر حقانیت و مظلومیت شیعه، برای همهی آزادمردان در طول تاریخ به یادگار گذاشت.
شیعه امروز میتواند از اهل سنت بپرسد، چرا زهرا سلام اللَّه علیها وصیت کرد خلفا در تشییع جنازه اش حاضر نشوند؟ و چرا وصیت کرد تا قبرش پنهان بماند؟
آری او نمیخواست تا دشمنانش که دشمنان خدا و رسولند بر مزارش اقامه ی عزا کرده، عوام فریبی کنند. آن قدر این امر بر خلفا سنگین بود و از عواقبش بیم داشتند که تصمیم گرفتند نبش قبر کنند تا قبر زهرا را پیدا کنند و بر جنازهاش نماز گزارند که از هیبت و تهدید علی علیهالسلام ترسیدند و از بیم فتنهای بزرگتر پا عقب کشیدند.
زهرا سلام اللَّه علیها میخواست با طرح سؤال در اذهان مردم، که چرا تنها یادگار رسول قبرش را پنهان نموده، آنان را به فکر وادارد، تا خود به دنبال جواب رفته و مسببین اصلی را بیابند. همین است که میبینیم برخی، برخی دیگر را ملامت میکردند که تنها دختر پیامبر مُرد و به هیچکدام از آنان اجازه حضور در دفن و نماز نداد، و قبرش را هم پنهان نمود.
او میاندیشید شاید با غوغایی که به سبب شهادتش در مدینه ایجاد میشود، با این اقدام بی سابقه و آگاهانه، مردم را علیه خلفا به حرکتی وادارد و یا لااقل، سندی همیشگی بر محکومیت خلفا، از خود به یادگار بگذارد. از این رو حتی ائمه بعدی نیز قبر او را آشکار نساختند.
پینوشت:
(1) سفرنامه فرهاد میرزا، ص 156.
(2) توصیف المدینة، به نقل از فصلنامه میقات حج، ش 5، ص 118.
(3) برای آگاهی بیشتر ر.ک.
تاریخ حرم ائمه بقیع علیهمالسلام و آثار دیگر در مدینه منوره، نوشته محمد صادق نجمی.