علت این كه میگویند حضرت زهرا سلام الله علیها حتی از دیدن مرد نابینا امتناع میكرد، چه بود؟
در روایتی از فاطمه زهرا سلام الله علیها سؤال شد: «برای زنان چه چیز بهتر است؟»
در جواب فرمودند: «برای زنان بهترین چیز آن است كه مردان را نبینند و مردان نیز آنان را نبینند.» (1)
این عقیده فاطمه زهرا سلام الله علیها درباره زنان است كه در برابر مردان بیگانه و نامحرم چگونه حریم را نگه دارند و از اختلاط و معاشرت و برخورد با مردان نامحرم چگونه پرهیز كنند.
البته روشن است كه این گونه روایات این نكته را گوشزد میكند كه بهتر است زنان بدون جهت و ضرورت خود را در معرض دید مردان نامحرم قرار ندهند. این پیام حضرت، اوّل در زندگی عملی خود آن بانوی بزرگ تبلور میكند.
امام موسی بن جعفر علیهالسلام از پدرانش نقل فرموده است كه امیرمؤمنان على علیهالسلام فرمود: فرد نابینایی اجازه خواست كه به منزل فاطمه سلام الله علیها وارد شود، آن گرامی خود را از او پوشیده داشت. رسول خدا (ص) به او فرمود: چرا خود را پوشیده داشتی در حالی كه او نابیناست و تو را نمیبیند؟
عرض كرد: اگر او مرا نمیبیند، من او را میبینم، او رایحه و عطر را میبوید و شامهاش سالم است.
رسول خدا (ص) فرمود: گواهی میدهم كه تو پاره تن منی. (2)
پس حضرت عقیده و پیام خود را در برابر برخورد با نامحرمان با سیره عملی خود امضا و ابلاغ میكند و گرنه ابتلا به گناه از ساحت قدوسی آن بانوی مقدس و معصوم، فرسنگ ها فاصله دارد به راستی اگر این یك پیام را زنان جامعه عمل كنند و با وجود فعالیت های اجتماعی در برابر نامحرمان از خودنمایی دست بكشند و خود نیز از نامحرم گرایی بپرهیزند، جامعه در چه سطحی از نزاهت و طهارت باقی میماند؟ البته راجع به عصمت امامان و حضرت زهرا سلام الله علیها باید گفت آنان نیز مانند سایر انسانها در معرض وسوسه شیطان قرار میگیرند. اما از چنان قدرت ایمانی بهرهمندند كه آنان در صدد دفع شیطان بر میآیند و وسوسه شیطان به آنان راه پیدا نمیكند.
پینوشت:
(1) كشف الغمة، ج 2، ص 23 و 24؛ مناقب شهر آشوب، ج3، ص 119؛ منتهى الآمال، ص 161.
(2) بحار الانوار، ج 43، ص 91؛ ریاحین الشریعة، شیخ ذبیح الله محلاتی، ج 1، ص 216.