شناخت
شناخت حضرت زهرا (س) از طریق فضایل
شناخت و معرفت به زوایای شخصیتی حضرت زهرا علیهاالسلام یکی از عوامل نزدیک شدن به خداست که علاوه بر این آثار تربیتی فراوان نیز خواهد داشت.
باید تلاش کرد راه های گوناگون را برای عرفان بیشتر این بانوی گرامی معرفی نمود و نسیم روح بخش محبت او را هر چه بیشتر بر سرزمین وجود انسانها رسانید.
نحوههای دستیابی به شناخت بیشتر شخصیت حضرت زهرا علیهاالسلام را شاید از دیدگاهی بتوان به سه طریق کلی تقسیم نمود تا بدین وسیله به گوشههایی از جغرافیای بیکران وجودی او دست یابیم.
– شناخت از طریق مطالعه کمالات ذاتی و فردی حضرت زهرا علیهاالسلام.
– شناخت از طریق شرافت های خانوادگی و نژاد حضرت فاطمه علیهاالسلام.
– شناخت از طریق آثار باقیمانده، گفتههای دیگران، القاب و… .
علاوه بر این طریقه راههای دیگری نیز برای شناخت هر چه بهتر شخصیت حضرت زهرا علیهاالسلام وجود دارد که به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:
– شناخت فاطمه زهرا علیهاالسلام از طریق شناخت حضرت علی علیهالسّلام؛ چرا که این دو بزرگوار کفو (همتای) یکدیگرند و همتائی آنها در همه کمالات و خصلت های علمی و عملی است.
– شناخت حضرت از طریق مطالعه و تحقیق و تدبر در القاب و اسامی حضرت. لازم به ذکر است در آیات قرآن و روایات دینی و اسناد تاریخی برای حضرت بیش از صد لقب و نام و نشان آورده شده است.
– شناخت حضرت زهرا علیهاالسلام از طریق آیاتی که صراحتاً یا کنایتاً در شأن حضرت زهرا علیهاالسلام میباشد.
– شناخت حضرت زهرا علیهاالسلام از طریق گفته های پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله در جلالت قدر او.
– شناخت فاطمه علیهاالسلام از شیوه برخورد پیامبر عظیم الشأن اسلام با فاطمه زهرا علیهاالسلام، مانند بوییدن او، بوسیدن او، قیام در برابر او، سرکشی مرتب به او و… .
– شناخت حضرت زهرا علیهاالسلام از راه تحقیق در کلمات ائمه اطهار در شأن حضرت فاطمه علیهاالسلام.
– شناخت حضرت زهرا علیهاالسلام از طریق دوستان و وفاداران به آن بانوی بزرگوار، افرادی همچون سلمان.
– شناخت حضرت از طریق دشمنان حضرت و خباثت های آنان چرا که گفته اند: «تعرف الاشیاء باضدادها» یعنی اشیاء و پدیده ها و از جمله انسانها را میتوان از طریق دشمنان و اضداد آنان شناخت.
– شناخت کمالات فاطمه علیهاالسلام از طریق تربیت شدگان مکتب فاطمی و خدمتگزاران او همچون فضه خادمه، اسماء و… .
– شناخت حضرت زهرا علیهاالسلام از طریق گفته های بزرگان، متفکران، و محققان در طول تاریخ از قبیل دانشمندان، اهل سنت، علمای شیعه و یا مورخان و محققان بیگانه.
– شناخت حضرت زهرا علیهاالسلام در زندگی خانوادگی و موفقیت او در تربیت بهترین فرزندان.
– شناخت فاطمه زهرا علیهاالسلام از طریق مطالعه مقامات آخرتی آن حضرت در روز قیامت.
– شناخت حضرت زهرا علیهاالسلام از طریق مقایسه او با دیگر چهرههای به نام در بین بانوان همچون حضرت مریم، آسیه و… بطور مثال مطالعه خصلتهای حضرت مریم در قرآن و مقایسه آن با کمالات برتر حضرت زهرا علیهاالسلام.
– شناخت شخصیت حضرت زهرا علیهاالسلام از دریچه ادبیات، اشعار، کتب و مقالات نوشته شده در موضوع زندگی آن بزرگوار.
– شناخت تأثیرات شخصیتی حضرت زهرا علیهاالسلام در طول تاریخ حیات انسانها بر گروههای سیاسی گوناگون و زنان و مردان مختلف (مانند فاطمیون در مصر و…).
– مطالعه شجره طیبه ذریه فاطمه زهرا علیهاالسلام در سطح زمین و اثرات وجودی سادات بنی فاطمه در طول تاریخ.
– تحقیق و مطالعه در اطراف مؤسسات، نهادها، کتابخانه ها و مجالس و محافلی که به نام حضرت زهرا علیهاالسلام در طول تاریخ در تمامی کشورهای جهان (مانند دانشگاه الازهر در مصر) بنیانگذاری و برگزار شده است.
– مطالعه تاریخ کرامات فاطمه زهرا علیهاالسلام در نتیجه توسّلات و توجّهات به ساحت مقدّس حضرت زهرا علیهاالسلام.
– تأمّل و دقت در اطراف احادیث و روایات رسیده از ناحیه مقدّس حضرت زهرا علیهاالسلام.
– شناخت حضرت صدیقه زهرا علیهاالسلام از طریق تأمّل و تدبّر جملات کنائی یا تشبیهی که در معرفی حضرت بکار رفته است. (تعریفِ بالتشبیه).
پینوشت:
(1) فرهنگ فاطمیه، مهدی نیلی پور